Een jaar na de algehele invoering van de bankierseed zit het tuchtrecht in de bankensector nog altijd in de opstartfase. Er zijn nog geen zaken voorgelegd aan de tuchtcommissie.

Momenteel zijn er wel 14 zaken in onderzoek, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de stichting Tuchtrecht Banken (pdf).

Consumenten en banken deden in totaal 57 meldingen van vermeende overtredingen van de vorig jaar ingestelde gedragscode. Daarvan zijn er 43 afgewezen.

“Aan het begin van het jaar merkten we dat mensen nog niet goed begrepen hadden op wie de bankierseed nu precies van toepassing is. Zo zaten er bijvoorbeeld ook meldingen tussen tegen banken zelf”, zegt aanklager Jerry Brouwer. Veel van de aangekaarte overtredingen vonden daarbij plaats vóór 1 april 2015, de dag dat de bankierseed wettelijk van kracht werd.

Klassiek opstartjaar

Voorzitter Toon Huydecoper van de stichting spreekt van een “klassiek opstartjaar”. “Het aantal zaken is in lijn met onze verwachtingen. Organisaties en consumenten moesten wennen. We zien in de laatste drie maanden het aantal meldingen toenemen. Ook van banken en dat is bemoedigend.”

Het tuchtrecht is in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Afgelopen jaar hebben meer dan 80.000 krachten in de sector de vereiste beloftes gedaan. Bij overtreding van de gedragsregels kunnen medewerkers individueel worden bestraft via het tuchtrecht. Straffen kunnen variëren van een berisping tot een beroepsverbod voor drie jaar.

Bankierseed

Ik zweer/beloof binnen de grenzen van mijn functie die ik op enig moment in de bancaire sector vervul:

Dat ik mijn functie integer en zorgvuldig zal uitoefenen;

Dat ik een zorgvuldige afweging maak tussen de belangen van alle partijen die bij de onderneming zijn betrokken, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de onderneming opereert;

Dat ik in die afweging het belang van de klant centraal zal stellen;

Dat ik mij zal gedragen naar de wetten, de reglementen en de gedragscodes die op mij van toepassing zijn;

Dat ik geheim zal houden wat mij is toevertrouwd;

Dat ik geen misbruik zal maken van mijn kennis;

Dat ik mij open en toetsbaar zal opstellen en mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving ken;

Dat ik mij zal inspannen om het vertrouwen in de financiële sector te behouden en te bevorderen.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig! / Dat verklaar en beloof ik!

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl